Citadelle Gin
Citadelle
Over het product
Citadelle Gin wordt gemaakt bij Maison Ferrand, die ook bekend staan om hun prachtige cognacs. Hun thuisbasis is Chateau de Bonbonnet. Daar, in het zuidwesten van Frankrijk rondom dat kasteel, zie je alles wat Citadelle Gin zo uniek maakt. De zon, de zee, de landschappen doen je wegdromen naar de zomer en de vakantiesfeer. Niets dat die sfeer beter onderstreept dan Citadelle Gin.
Rondom Chateau de Bonbonnet groeien jeneverbesstruiken. De bessen van die struiken gaven oprichter Alexandre Gabriel een idee: daar werd het zaadje geplant voor de creatie van de eerste moderne Franse gin, een echte 'gin de château'. Een gek idee in 1996, een realiteit nu! De jeneverbes is essentieel voor het smaakprofiel van een gin, en dus is de kwaliteit er van meer dan belangrijk. Maison Ferrand zal binnen afzienbare tijd een certificaat krijgen dat de organische afkomst van de jeneverbes garandeert. Er staan maar liefst 2500 jeneverbesstruiken rondom het Chateau de Bonbonnet. Naast jeneverbes zijn er nog 19 andere botanicals die de Citadelle Gin definiëren. Die botanicals geven hun smaken af aan de gin door een traag proces van progressieve infusie; dat klinkt complex, maar het is in wezen niet moeilijker dan je thee net lang genoeg laten inwerken op je hete water om de perfecte smaak te creëren.
Citadelle Gin is essentieel bij een echte apéro. Apéro is hoe de Fransen hun aperitiefuurtje noemen, maar het is meer dan dat, het is een echt ritueel. Je kan Citadelle Gin tijdens de apéro inzetten op vele manieren: met tonic en ijs op het strand, met een dozijn oesters of à la Française. Belangrijk: hij smaakt het best met familie, vrienden en een stukje verse citroenzeste.
Over het merk
Maison Ferrand staat in de eerste plaats bekend voor de cognacs die ze maken. Daarvoor begint alles in de wijngaarden. Die liggen in het hart van de prestigieuze Grande Champagne, een premier cru-regio in de Cognacstreek. Als je langs die wijnstokken wandelt, voel je meteen wat van de Grande Champagne zo'n speciale regio maakt. Het lijkt een onherbergzame kalkbodem en toch spat de levendigheid van de druiven. Het is dit terroir dat zorgt voor de wereldwijde lof en liefde voor de cognacs die hier gemaakt worden. Hier, in het centrum van de Cognac, wordt in het kleine dorpje Segonzac in 1630 Elie Ferrand geboren.
Tien generaties Elie Ferrand later staat hier nog steeds Mademoiselle Manor, de thuisbasis van de familie Ferrand. In de voetstappen van die voorvaderen volgt de huidige generatie Ferrand nog steeds. Ze zoekn naar de perfecte harmonie tussen de natuur en de mens, en doen grote inspanningen om het land en de planten die er groeien gezond te bewerken. Tussen de wijnstokken dwalen in de winter Shropshire schapen, die het gezaaide gras op natuurlijke wijze kort houden en zorgen voor natuurlijke bemesting. Op die manier wordt de wijngaard optimaal voorbereid voor een nieuw groeiseizoen, maar ook op lange termijn voor toekomstige generaties.
Ugni Blanc is de essentiële cognacdruif en staat bekend voor zijn hoge zuurtegraad die de wijn beschermt tot hij klaar is om te distilleren. De resulterende eaux-de-vie van deze druiven staan gekend voor hun uitzonderlijke finesse en zijn zeer geschikt voor lange rijping. Ferrand experimenteert ook met andere druivenvariëteiten, met het oog op het laten herleven van oude technieken. daaronder bijvoorbeeld de Colombard, die gebruikt wordt voor de Ferrand Ambré. Uniek aan Cognac Ferrand is dat ze vlak na het verkrijgen van het hart van hun distillaat nog een specifieke warmtebehandeling toepassen, om extra aroma's te extraheren. Daardoor stijgt de complexiteit van hun product gevoelig. Vervolgens voegt Ferrand misschien wel het belangrijkste ingrediënt toe: tijd. Over een periode van vele jaren rijpt de alcohol langzaam tot cognac en zo worden de beroemde cognacs van Ferrand gecreëerd.
Naast cognacs van wereldklasse maakt Maison Ferrand nog andere sterke dranken. Een van de bekendste is ongetwijfeld de Citadelle Gin.