Longrow 18 years
Longrow
Oorsprong
Campbeltown (Scotland)
Type
Single Malt Whisky
Vat
Sherry
Leeftijd
18 years
Alcohol
46°
Waarde
200 punten
Over het product
Er wordt elk jaar maar een zeer kleine hoeveelheid Longrow geproduceerd. Het is dan ook bijna een mirakel dat er vaten van minstens 18 jaar oud overblijven om deze whisky mee te maken, ondanks de grote vraag vanuit de whiskywereld naar producten uit de stal van Springbank. Doe er dus je voordeel mee, want deze Longrow 18yo is niet alleen beperkt in oplage en zeldzaam, hij is ook nog eens relatief betaalbaar en gewoon ook heel erg lekker.
Deze versie kende een gemengde rijping van 90% sherryvaten en 10% portovaten. Dat geeft hem een uniek en rijk smaakprofiel.
Op de neus vallen meteen de donkere vruchten op (braambessenconfituur), de walnoten en zoethout. De rokerige Longrow-signatuur is aanwezig, maar mooi verweven door de lange rijping. De turfrook zet zich door in de mond. De vruchten evolueren naar zwartewoudtaart, maraschinokersen en dadels. Een duidelijke component van zwarte chocolade (ganache) maakt zijn opwachting. De finish is lang en zacht. Koffiebonen komen in je op, net als zeezout en de alomtegenwoordige turfrook.
Een dram om, net als de mensen van Springbank deden voor de lange rijping, je tijd voor te nemen!
Over het merk
Springbank Distillery werd opgericht in 1828 op de plek waar voorouder Archibald Mitchell op dat moment al een illegale ketel gebruikte. Ze zou door de jaren uitgroeien tot een van de meest geliefde distilleerderijen voor whiskyliefhebbers. Springbank was ook een van de twee distilleerderijen die na de hoogdagen van Campbeltown als hoofdstad van de whiskywereld eind 19de eeuw de crash van de jaren 30 overleefde - meer dan 30 andere distilleerderijen moesten in die periode in Campbeltown de deuren sluiten. Bij Springbank worden drie verschillende single malts geproduceerd. Hazelburn (sinds 1997 gemaakt) is ongeturfd en wordt drie keer gedistilleerd. Longrow is zwaar geturfd en wordt twee keer gedistilleerd en Springbank zelf tenslotte wordt 2.5 maal gedistilleerd en is medium geturfd.
Longrow wordt sinds 1973 gemaakt bij Springbank. De legende gaat dat het ontstaan van deze zwaar geturfde single malt (50ppm) gepaard ging met een weddenschap. Op een avond zaten een aantal managers van Islay-distilleerderijen samen met de toenmalige manager van Springbank. Er werd stellig beweerd dat enkel op Islay een whisky kon gemaakt worden met dat zo iconische zwaar gerookte en fenolische karakter. De manager van Springbank was het daar grondig mee oneens, en zo werd het idee voor Longrow geboren. Of het verhaal waar is, is minder belangrijk dan het feit dat het een goed verhaal is, toch?
De feiten zijn echter duidelijk: Longrow is intussen een publiekslieveling voor de whisky-meerwaardezoeker, een stevig geturfde single malt met een bijzonder eigen karakter. Het standaardgamma bestaat uit een instapfles op 46% zonder leeftijdsaanduiding, de Longrow 18yo en de 21yo. Jaarlijks komen er ook gelimiteerde edities uit van de Longrow Red (met een finish op telkens andere vaten) en de 8yo Cask Strength.