Wolfburn 2017 Single Cask
Wolfburn
Oorsprong
Highland (Scotland)
Type
Single Malt Whisky
Vat
Bourbon
Leeftijd
6 years
Alcohol
59,2°
Waarde
100 punten
Over het product
Deze single cask - botteling van Wolfburn werd geselecteerd door Belgische importeur The Nectar. De whisky rijpte zes jaar op een ex-bourbonbarrel ( vat 2017#263) voor hij gebotteld werd aan 59.2% (vatsterkte).
Deze whisky geeft je een bijzonder goed beeld van wat ze bij Wolfburn denken over hoe whisky moet zijn. Het bourbonvat heeft zeker zijn werk gedaan, zonder de kwaliteit van de basisspirit te overvleugelen. Het resultaat is een mooi gebalanceerde en simpelweg erg lekkere whisky.
Op de neus ontdek je een rijkdom aan licht fruit. Verse ananas en abrikoos hebben de overhand, met een aangenaam element van hooi. Een geheel aan aroma's dat zich zacht mengt met een vleugje vanille van de Amerikaanse eik. In de mond zet deze weelderige mix van smaken zich door. Zwarte peper voegt zich bij de fruitmand, alsook tonkaboon. Tonkaboon is de vrucht van de Dipteryx Odorata en draagt een duidelijk kruidige mix van geuren in zich; denk vanille, amandel, kaneel en kruidnagel. Dat geeft het geheel een prachtige extra kruidige dimensie.
De finish tenslotte is rechtvoorderaaps en rechtlijnig. Hij blijft lang aanhouden, met een verfrissend element van menthol en mout, op een basis van romige boterkoekjes.
Mooie, tegelijk complexe en complexloze whisky van een boeiende jonge distilleerderij.
Over het merk
Helemaal in het uiterste noorden van het Schotse vasteland, aan de kusten die uitkijken op de Orkney-eilanden, vind je de Wolfburn-distilleerderij. Ze is er pas sinds 2013 gevestigd, maar ze heeft intussen al de harten van menig whiskyliefhebber gestolen. Dat doen ze door een ongecompliceerde aanpak en een focus op kwalitatieve spirit gerijpt in goeie vaten. Het is een vrij kleine distilleerderij, met een capaciteit van slechts 135.000 liter op jaarbasis. Bij oprichting was het de meest noordelijk gelegen distilleerderij op het vasteland, maar intussen zijn er nog twee (kleinere) distilleerderijen die net iets noordelijker liggen, met 8 Doors en North Point). Wolfburn heeft die titel echter niet echt nodig, de whisky spreekt voor zich.
Bij Wolfburn werken ze met een kleine mashtun (1.1 ton) en 4 washbacks, waarin tussen 70-92 uur gefermenteerd wordt. De koperen distilleerketels hebben een inhoud van respectievelijk 5.500 liter (wash still) en 3.600 liter (spirit still). Bij Wolfburn wordt voornamelijk ongeturfde whisky gemaakt, al wordt er ook geëxperimenteerd met kleine hoeveelheden geturfde mout. Een grote mijlpaal voor de distilleerderij was de lancering van hun allereerste whisky met een leeftijdsaanduiding voor het standaardgamma: de 10yo die in 2023 op de markt kwam werd met goeie reacties ontvangen door proevers overal ter wereld.
Het basisgamma van Wolfburn bestaat naast de 10yo onder andere uit een gevarieerd aanbod aan smaakprofielen, met o.a. de Northland (Amerikaanse eik, quarter casks), Aurora (bourbon- en sherryvaten) en de Morven (met een lichte hint van turf). De consistente hoge kwaliteit van dit basisgamma is opvallend, en er zijn jaarlijks ook een aantal gelimiteerde bottelingen, die ook steeds de moeite waard zijn om te ontdekken.