Jura 12 years
Jura
Oorsprong
Islands (Scotland)
Type
Single Malt Whisky
Vat
Sherry
Leeftijd
12 years
Alcohol
40°
Waarde
50 punten
Over het product
De Jura 12yo is tegelijk een bijzonder klassieke, traditionele en een innovatieve whisky. Als je puur naar de vatrijping kijkt, dan lijkt er niet veel verrassends aan de hand te zijn. Bijna 10 jaar rijpt de whisky op ex-bourbonvaten van Amerikaanse eik, waar de basis van de body van de whisky gelegd wordt. Vervolgens krijgt hij nog een finish op sherryvaten om extra smaak te creëren. En daar begint de eerste boeiende afwijking: waar zo'n finish vaak kort is (sherryvaten zijn niet goedkoop!) kiezen ze er bij Jura voor om ruim de tijd te laten aan de whisky om de smaken van het vat te integreren. Twee tot tweeëneenhalf jaar is geen uitzondering. Nog interessant is de samenstelling van de whisky zelf. Bij Jura wordt vooral niet-geturfde spirit gemaakt - ongeveer 95% van hun productie. De rest gaat naar het maken van zwaar geturfde spirit. En zo stellen ze dan ook hun whisky's samen: 95% niet-geturfd en 5% zwaar geturfd. Het resultaat heeft dan ook een zweempje rook, zonder te overheersen. Zelf vergelijken ze het met peper en zout in de keuken: een klein snuifje laat alle andere smaken beter tot hun recht komen.
Het resultaat is een toegankelijke zachte whisky, die toch een verrassend karaktertje openbaart als je hem de kans geeft. Op neus biedt deze goudkleurige whisky gedroogde abrikoos en geroosterde walnoot, met rijpe citroen, honinggeglazuurde granen en aangenaam prikkende gember daartussen. In de mond gaan we richting donkere chocolade, meer gedroogde abrikoos en flitsen van frisse, aromatische citrus. De finish is aangenaam, met vers gebrande koffie en rozijnen op sherry, wat zachtjes overgaat in kaneel, zoethout en een frisse kustbries.
Eentje waar je het niet erg van vindt als het glaasje nog eens bijgevuld wordt.
Over het merk
De distilleerderij van Jura ligt nogal afgelegen. Het eiland Jura zelf is een prachtig stukje natuur. Er wonen dik 200 mensen, er is 1 weg, 1 hotel, 1 winkel, 1 distilleerderij en daarnaast vind je er ook nog een paar duizend herten. Je geraakt op het eiland via een ferry vanuit het vasteland (uurtje of drie varen) of met een korte oversteek van vijf minuten vanuit Port Askaig op dat andere eiland, Islay. Veel gedoe zal je zeggen, maar het is absoluut de moeite waard om het een keer te bezoeken. De overtocht vanuit Islay is de mooiste, met de overbekende Paps of Jura steeds dominant in zicht.
De distilleerderij zelf is er eentje met een lange geschiedenis. Na de oprichting in 1871 was ze een dertigtal jaar actief voor ze gesloten werd in 1901. Meer dan 60 jaar lang was er geen distillatie op Jura, tot ze in 1963 terug actief wordt. Wanneer in 1993 Whyte & Mackay de eigenaars worden, komt het verhaal in een stroomversnelling. Er wordt werk gemaakt van een mooi basisgamma en dat vergaart veel populariteit; op een bepaald moment was Jura de derde best verkopende single malt in de UK. In 2018 wordt het volledige basisgamma vernieuwd tot wat het nu is. De meest opvallende expressie is waarschijnlijk de Seven Wood, een whisky die na een eerste rijping op bourbonvaten (zoals alles wat bij Jura gemaakt wordt) verder volwassen wordt in vaten gemaakt van zes verschillende soorten Franse eik; na die tweede rijping wordt hij met veel zorg samengesteld uit die verschillende vatrijpingen, met een uniek smaakprofiel tot gevolg.
Bij Jura zijn ze ook niet vies van een beetje experiment; vooral op het gebied van unieke vaten zijn er al heel wat spannende bottelingen van op dit prachtige eiland gekomen.