Warning: Trying to access array offset on null in /customers/9/0/2/drankenshopper.be/httpd.www/wp/wp-content/themes/drankenshopper-divi/custom-shortcodes.php on line 689

Taketsuru 21 years

Taketsuru

Oorsprong

Japan

Type

Blended Malt Whisky

Vat

Oak

Leeftijd

21 years

Alcohol

43°

Waarde

400 punten

Over het product

De Taketsuru Pure Malt 21yo is een van de meest luxueuze whisky's die Nikka produceert. Het is dezer dagen ook vrij zeldzaam om een Japanse whisky te vinden die een respectabele leeftijd als 21 jaar bereikt heeft. De stocks zijn grotendeels uitgeput na een enorme hype rond Japanse whisky in de eerste 15 jaar van de 21ste eeuw. Reden te meer om deze Taketsuru 21yo met de nodige egards te behandelen.

Hij werd vernoemd naar de oprichter van Nikka Whisky, Masataka Taketsuru, als eerbetoon aan zijn onmiskenbare rol in de geschiedenis van de Japanse whisky-industrie. Het is een Pure Malt, een term die in Japan nog gebruikt woprdt als synoniem voor Blended Malt. Dat betekent dat de whisky is samengesteld uit een combinatie van malts van verschillende distilleerderijen. Alle malts die gebruikt werden voor deze blended malt zijn minstens 21 jaar gerijpt op eiken vaten, en hij werd gebotteld op een drinksterkte van 43% ABV.

In de neus krijg je een zachte mix van honing, eikenhout en een lichte was, gecombineerd met fruittoetsen als meloen en abrikoos en een zweem vanille. In de mond krijgt het fruit eerst de overhand, met meer meloen en ook passievrucht. Deze whisky heeft een zijdezacht mondgevoel met een romige kant. Daarna komen de kruiden van het hout de kop opzetten en ook een hint van oosterse kruiden. In de finish, die verrassend lang is gezien het lagere alcoholgehalte, komen dan nog wat pure chocolade en peper de symfonie van smaken helemaal afronden. Een whisky om bij te mijmeren over verre landen, rijke geschiedenissen en prachtige momenten.

Over het merk

Toen Masataka Taketsuru geboren werd in 1894 in Hiroshima, was er nog geen sprake van whisky in Japan. Hij werd geboren in een familie van sakeproducenten en was voorbestemd om in die wereld groot te worden. Hij ging in 1918 als jonge student naar Glasgow om daar eerst te studeren aan de Glasgow University en vervolgens verschillende stages te lopen bij Schotse distilleerderijen. Hij werkte zo onder andere bij Longmorn, Bo'ness en Hazelburn en leerde daar de knepen van het vak van het distilleren van mout. Intussen leerde hij ook Rita Cowan kennen, met wie hij in 1920 zou trouwen. Toen hij terugkeerde naar Japan, ging hij eerst werken bij Kotobukiya Ltd (wat later Suntory zou worden) en bouwde er mee de Yamazaki-distilleerderij op. In 1934 verliet hij het bedrijf om zijn eigen distilleerderij te starten.

Dai Nippon Kaju Co. startte in 1934 en de Yoichi Distillery begon met productie in 1936. Eerst werd nog gefocust op de commercialisering van appelsappen, maar troebel appelsap bleek een stap te ver voor de Japanse markt en al gauw werd overgeschakeld naar distillaten, eerst van appelsap en vervolgens ook mout. De eerste Nikka Whisky verscheen in 1940 op de markt. In 1969 bouwde Nikka een tweede distilleerderij, de Miyagikyo Distillery. Nu kon het bedrijf verschillende types whisky creëren, zowel geturfd als ongeturfd. Intussen waren ook nieuwe Coffey-stills geïnstalleerd voor de productie van graanwhisky, waardoor ze alle ingrediënten in handen hadden voor zowel single malt whisky als blended whisky.

Masataka Taketsuru zelf stierf in 1979 op 85-jarige leeftijd en zou nooit de grote hype rond Japanse whisky meemaken die in de 21ste eeuw wereldwijd ontstond. Nikka bewijst hun oprichter nog steeds eer door een reeks whisky's van zeer hoge kwaliteit naar hem te vernoemen, de Taketsuru Pure Malt.

Volgende kaart

Mars 2018 Single Cask

font: lemon tuesday

font: ac real adult

font: montserrat

font: Leage Spartan