Warning: Trying to access array offset on null in /customers/9/0/2/drankenshopper.be/httpd.www/wp/wp-content/themes/drankenshopper-divi/custom-shortcodes.php on line 689

Miyagikyo Single Malt

Miyagikyo

Oorsprong

Japan

Type

Single Malt Whisky

Vat

Bourbon and Sherry

Leeftijd

No Age Statement

Alcohol

45°

Waarde

70 punten

Over het product

De single malts van Miyagikyo komen van een plek die door Masataka Taketsuru zelf beschouwd werd als de ideale plek om single malt whisky te produceren. Deze vallei in de Miyagi-prefectuur is de locatie waar de Hirosegawa en de Nikkagawa samenkomen, twee rivieren die zorgen voor de aanvoer van zuiver water, de juiste luchtvochtigheid en een frisse lucht. Er wordt bij Miyagikyo een lichtere, cleanere spirit geproduceerd, dankzij de lyne arms aan de stills die oplopen. Dat levert een elegante en fruitige stijl op. Er wordt een combinatie van licht geturfde en ongeturfde mout gebruikt.

Deze Miyagikyo single malt werd gelanceerd in 2016 als vervanger van de toenmalige standaard met een leeftijdsaanduiding. Hij veroverde meteen de harten van proevers overal met zijn elegante en no-nonsens stijl. De neus zet meteen de toon: vol aroma en rijk. Irisbloem, gemouten gerst, exotisch fruit, zoethout en kamfer. Dan zacht gebrand hout en as en nog meer aromatische elementen. Witte bloemen en bijenwas spelen een gastrol. De mond is stevig en levendig. De basis is gemouten gerst, dat een prchtig speelveld vormt voor kruiden, zoethout, gember, kaneel en chocolade. De elegantie toont zich in het midden van de proefervaring, met verse tabaksbladeren en kokosnoot. De finish is lang en zacht, alsof een roos langzaam veroudert. Fijne tannines balanceren de scherpe kantjes in het karakter (zeste) en vervolgens dooft de afdronk zeer langzaam uit met hints van geroosterde noten, gestoofd fruit en een fijn tropisch fruitje (lychee?) als eindnoot.

Over het merk

Toen Masataka Taketsuru geboren werd in 1894 in Hiroshima, was er nog geen sprake van whisky in Japan. Hij werd geboren in een familie van sakeproducenten en was voorbestemd om in die wereld groot te worden. Hij ging in 1918 als jonge student naar Glasgow om daar eerst te studeren aan de Glasgow University en vervolgens verschillende stages te lopen bij Schotse distilleerderijen. Hij werkte zo onder andere bij Longmorn, Bo'ness en Hazelburn en leerde daar de knepen van het vak van het distilleren van mout. Intussen leerde hij ook Rita Cowan kennen, met wie hij in 1920 zou trouwen. Toen hij terugkeerde naar Japan, ging hij eerst werken bij Kotobukiya Ltd (wat later Suntory zou worden) en bouwde er mee de Yamazaki-distilleerderij op. In 1934 verliet hij het bedrijf om zijn eigen distilleerderij te starten.

Dai Nippon Kaju Co. startte in 1934 en de Yoichi Distillery begon met productie in 1936. Eerst werd nog gefocust op de commercialisering van appelsappen, maar troebel appelsap bleek een stap te ver voor de Japanse markt en al gauw werd overgeschakeld naar distillaten, eerst van appelsap en vervolgens ook mout. De eerste Nikka Whisky verscheen in 1940 op de markt. In 1969 bouwde Nikka een tweede distilleerderij, de Miyagikyo Distillery. Nu kon het bedrijf verschillende types whisky creëren, zowel geturfd als ongeturfd. Intussen waren ook nieuwe Coffey-stills geïnstalleerd voor de productie van graanwhisky, waardoor ze alle ingrediënten in handen hadden voor zowel single malt whisky als blended whisky.

Miyagikyo distillery is de plek waar vooral niet-geturfde single malt whisky gemaakt wordt. Je vindt er ook de Coffey-stills waarmee graanalcohol gedistilleerd wordt die niet alleen gebruikt wordt voor huisblends als Nikka From The Barrel en Days, maar ook voor interessante producten als de Coffey Malt, Coffey Gin en Coffey Vodka.

Volgende kaart

Nikka Coffey Malt

font: lemon tuesday

font: ac real adult

font: montserrat

font: Leage Spartan