Warning: Trying to access array offset on null in /customers/9/0/2/drankenshopper.be/httpd.www/wp/wp-content/themes/drankenshopper-divi/custom-shortcodes.php on line 689

Nikka Coffey Malt

Nikka

Oorsprong

Japan

Type

Coffey Malt Whisky

Vat

Oak

Leeftijd

No Age Statement

Alcohol

45°

Waarde

60 punten

Over het product

De Coffey-still was de eerste gepatenteerde still die continu kon distilleren. Hij werd gepatenteerd door Aeneas Coffey in 1830. Masataka Taketsuru leerde werken met een dergelijke still toen hij stage liep bij James Calder van Bo'Ness Distillery in 1919. Overtuigd van de voordelen van deze manier van produceren, installeerde hij zelf twee van dergelijke Coffey-stills toen hij startte met Nikka. Nikka Coffey Grain en Coffey Malt werden ontwikkeld om de kwaliteiten van deze stills extra in de verf te zetten.

Coffey Malt kwam in 2013 op de markt, als gevolg van een voortdurende zoektocht naar nieuwe experimenten en smaakprofielen. Het gaat om een whisky op basis van 100% gemouten gerst, maar gestookt in een Coffey Still. Daarom mag het ook geen single malt heten. Hij rijpte op oude vaten om de aanwezige smaken extra te laten ontwikkelen. Hij heeft dan ook een uniek smaakprofiel.

In de neus overheersen invloeden van banaan, peer, rijstcake en vanille - duidelijk gedreven door de unieke spirit. De mond biedt je een verderzetting en evolutie: gedroogd fruit, rozijnen en maïs maken er een complexe smaakervaring van. De afdronk tenslotte is zoet: karamel, kaneel en popcorn geven je een dessertgevoel dat even blijft duren.

Over het merk

Toen Masataka Taketsuru geboren werd in 1894 in Hiroshima, was er nog geen sprake van whisky in Japan. Hij werd geboren in een familie van sakeproducenten en was voorbestemd om in die wereld groot te worden. Hij ging in 1918 als jonge student naar Glasgow om daar eerst te studeren aan de Glasgow University en vervolgens verschillende stages te lopen bij Schotse distilleerderijen. Hij werkte zo onder andere bij Longmorn, Bo'ness en Hazelburn en leerde daar de knepen van het vak van het distilleren van mout. Intussen leerde hij ook Rita Cowan kennen, met wie hij in 1920 zou trouwen. Toen hij terugkeerde naar Japan, ging hij eerst werken bij Kotobukiya Ltd (wat later Suntory zou worden) en bouwde er mee de Yamazaki-distilleerderij op. In 1934 verliet hij het bedrijf om zijn eigen distilleerderij te starten.

Dai Nippon Kaju Co. startte in 1934 en de Yoichi Distillery begon met productie in 1936. Eerst werd nog gefocust op de commercialisering van appelsappen, maar troebel appelsap bleek een stap te ver voor de Japanse markt en al gauw werd overgeschakeld naar distillaten, eerst van appelsap en vervolgens ook mout. De eerste Nikka Whisky verscheen in 1940 op de markt. In 1969 bouwde Nikka een tweede distilleerderij, de Miyagikyo Distillery. Nu kon het bedrijf verschillende types whisky creëren, zowel geturfd als ongeturfd. Intussen waren ook nieuwe Coffey-stills geïnstalleerd voor de productie van graanwhisky, waardoor ze alle ingrediënten in handen hadden voor zowel single malt whisky als blended whisky.

Miyagikyo distillery is de plek waar vooral niet-geturfde single malt whisky gemaakt wordt. Je vindt er ook de Coffey-stills waarmee graanalcohol gedistilleerd wordt die niet alleen gebruikt wordt voor huisblends als Nikka From The Barrel en Days, maar ook voor interessante producten als de Coffey Malt, Coffey Gin en Coffey Vodka. De Coffey Malt is uitzonderlijk, omdat het gaat om een whisky op basis van gemouten gerst die wel in een kolomstill gecreëerd werd, wat zeer uniek is.

Volgende kaart

Woodford Reserve Rye

font: lemon tuesday

font: ac real adult

font: montserrat

font: Leage Spartan