Woodford Reserve Rye
Woodford
Over het product
Rye whiskey, of roggewhisky, neemt een speciale plaats in in de geschiedenis van ons favoriete drankje. Ooit was het de meest populaire soort whiskey die in de USA gedronken werd. Het is niet verwonderlijk dat heel veel van de klassieke cocktails met whiskey oorspronkelijk vroegen om roggewhisky als basis. Rogge geraakte echter langzaam uit de mode en het plekje werd ingenomen door de iets toegankelijkere bourbon, die over het algemeen wat zoeter en zachter is om te drinken. Gelukkig is rye terug aan een opmars bezig, en zijn er terug heel wat goeie voorbeelden van deze echte old school Amerikaanse whiskey op de markt.
Woodford Reserve Rye is er daar absoluut een van de beste van. De basis, het graanrecept of de mashbill, is echt volgens de oude recepten van voor de Drooglegging: 53% rogge vormt de kern, en dat maakt kruidigheid en tabak tot de voornaamste smaakelementen. Deze whiskey is zeker geen eenvoudig drankje, maar biedt je een wereld van complexiteit, zowel om zo te drinken (met of zonder ijs) als om te verwerken in cocktails.
De kleur van de whiskey is al bijzonder uitnodigend: rijke honing! De neus biedt vervolgens veel kruiden, met een duidelijke aanwezigheid van de rogge, zwarte peper, cederhout en cassia-schors. Een beetje marsepein maakt het geheel zoeter en vleugjes appel, peer en amandel vragen beurtelings om aandacht. In de mond zetten de kruiden zich door: kruidnagel, munt, melasse, sorghum en honing mengen zich met toetsen van appel en mout. De afdronk is lang en zacht kruidig, een beloning voor wie het verdient!
Over het merk
Woodford Reserve is geïnspireerd op de geschiedenis van bourbon whiskey zelf. Op de plek waar nu de Woodford distilleerderij staat, werd al in 1812 voor het eerst bourbon gemaakt. Niet voor niets is de distilleerderij zelf dan ook erkend als een nationaal historisch monument. De geschiedenis van Woodford is de geschiedenis van bourbon, en de geschiedenis van bourbon is de geschiedenis van de staat Kentucky en bij uitbreiding de hele Verenigde Staten.
Het belangrijkste product van Woodford, de Woodford Reserve bourbon, is gemaakt op basis van een mashbill van 72% maïs, 18% rogge en 10% gemoute gerst. Dat graanrecept garandeert een balans tussen de zoete kanten van de maïs, het kruidige van de rogge en de notige componenten uit de gerstemout. Bij Woodford hanteren ze een van de langste fermentatietijden uit de hele industrie. Het hele productieproces is in handen van Chris Morris en Elizabeth McCall, die essentieel zijn geweest voor de vormgeving van het verhaal van Woodford en de rol van innovatie. Voorbeelden daarvan zijn de allereerste bourbons ooit die finishes kregen in bijvoorbeeld Chardonnay- of Pinot Noir-vaten, en de eerste voorbeelden van het gebruik van vaten die voordien ahornsiroop bevatten. Naast een grote focus op kwaliteit is er ook veel aandacht voor duurzaamheid bij Woodford; zo recycleren ze meer dan 98% van al het afval dat ze produceren tijdens het maken van hun whiskey's.