Michter's 10 years Rye
Michter's
Over het product
Een van de meest gelimiteerde whiskey's die Michter's produceert is deze 10yo Straight Rye. Deze fles is een eerbetoon aan de pioniers van de Amerikaanse whiskey, die werkten met rogge. Lange tijd was deze whiskey niet verkrijgbaar, maar nu maakt hij een bescheiden comeback, en dat is goed nieuws voor wie echt van whisky (of whiskey) houdt!
Ook deze zeer gelimiteerde whiskey komt uit een single barrel. Hij rijpte minstens 10 jaar op een vers gebrand vat van Amerikaanse witte eik (Quercus Alba) voor hij gebotteld werd op 46.4% ABV. Het is een zeldzaam voorbeeld van een Amerikaanse whiskey die langer dan de gemiddelde 2-3 jaar rijpt op een vat, en daarom alleen al de moeite om te ontdekken.
De 10yo Rye opent de debatten met een neus van rijke crème brulée, gemixt met een boeket van zoete én hartige bakkruiden. Peper (te verwachten van een roggewhiskey), donkere honing en rijkelijke eik volgen. Dit is een van de meest complexe aroma's die u in whiskey kan ontdekken. In de mond valt meteen het boterige mondgevoel op, en de romige smaken van toffee, sinaaszeste en vanille. De rol van de eik is duidelijk goed geïntegreerd, en zoet broodgebak is een volgende smaakervaring. Dat evolueert dan verder naar pudding, honing en goudgele rozijnen. Een merkwaardige diepte van smaken. In de finish meer van wat al genoemd werd, met een gastoptreden van vleugen rood fruit, ahornsiroop en boterroom. Heerlijk en gelukkig houdt de afdronk lang aan, want dit mag blijven duren.
Over het merk
Michter's is een van de voortrekkers als het gaat om Amerikaanse whiskey van hoge kwaliteit. Hun filosofie is niet voor niets 'cost be damned', waarmee ze bedoelen dat hun eerste en enige bezorgdheid de kwaliteit van hun producten is en niet zozeer de kosten die er mee gepaard gaan om die kwaliteit te behalen. Het belangrijkste voorbeeld is misschien wel dat al hun bottelingen gedaan worden op basis van small batches, of zelfs single barrels zijn, wat uiteraard een pak complexer is dan grote hoeveelheden vaten tegelijk te mengen en te bottelen.
De geschiedenis van Michter's is tegelijk lang en kort. Het merk groeide uit een distilleerderij die al in 1753 werd opgericht onder de naam Shenk's, gesticht door John Shenk, een boer van Zwitserse origine in Shaefferstown, Pennsylvania. De naam veranderde nog een paar keer, onder andere in Bomberger's. In die vroege jaren stonden ze vooral bekend voor hun rye whiskey, omdat rogge in die regio veel verbouwd werd. De legende gaat dat Generaal George Washington tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zo overtuigd was van de kwaliteit van hun whiskey, dat hij hem kocht voor zijn manschappen. Zo kreeg hij de bijnaam 'The Whiskey that warmed the American Revolution'.
Zoals zo vele distilleerderijen sloten ze de deuren in 1919, door de Drooglegging. Nadien veranderde de distilleerderij vaak van eigenaar, tot ze in de jaren 1950 in handen kwam van Lou Forman, die de naam veranderde in Michter's, genoemd naar zijn twee zoons Michael en Peter. In 1989 deed de distilleerderij dan de boeken toe, maar Michter's kreeg een tweede leven: Joseph Magliocco en Dick Newman kochten de rechten op het merk en richtten het opnieuw op, maar deze keer in de bakermat van de bourbon: Kentucky. Daar bouwen ze nu al bijna 30 jaar aan dit verhaal, en met veel succes.