Graham's 50 Years Tawny
Graham's
Over het product
Tawny betekent letterlijk zoveel als 'lichtbruin van kleur'. Die kleur krijgt porto na een langere rijping op eikenhouten vaten; hoe ouder de whisky, hoe dieper, rijker en verleidelijker de kleur. Tawny porto is het resultaat van de combinatie van drie ambachten: de kennis van het vat, rijping en blending. Meer dan vijftig jaar geduld is er nodig voor deze Graham's 50yo Tawny kan gebotteld worden. Dat is op zich al een lovenswaardige prestatie.
Er zijn twee essentiële componenten voor deze halve eeuweling. De eerste is een wijn uit 1969 die bekend staat als de CAS Reserve, een wijn die oorspronkelijk apart gelegd werd door Peter Symington om de geboorte van zijn zoon Charles te vieren. CAS staat voor Charles Andrew Symington, zijn volledige naam. Het andere onderdeel is een blend van wijnen van tussen 1970 en 1973, die samengesteld werden in 1982. Meer dan 50% van de originele wijnen is tijdens de lange rijping verdampt, wat resulteert in een exceptionele concentratie van smaken.
De kleur van deze wijn is ongelooflijk. Diep oranjebruin, op een basis van donkere walnoot en met een zacht randje van bleekgroen - een eerste kenmerk van kwaliteit in gerijpte tawny porto. De neus is complex, met oranjebloesem, fruittaart, toffee, tabak en karamel. Gebalanceerd maar elk element krijgt zijn plekje in de ervaring. Het mondgevoel is het eerste dat opvalt bij het proeven: rijk, vol, romig met een onvergetelijke en verrassende jeugdige zuurtegraad die zorgt voor een delicaat maar perfect evenwicht. Kruidig hout, nootmuskaat, kaneel nemen om beurten het voortouw, om te eindigen in een lange, blijvende finish.
Deze porto heeft letterlijk 50 jaar liggen wachten om in uw glas terecht te komen, en dat proef je.
Over het merk
Graham's Port is de absolute referentie als het gaat over kwalitatieve porto. Het is een huis met een lange en boeiende geschiedenis die er al meer dan 200 jaar alles aan doen om producten van absolute topkwaliteit te produceren, in alle prijsklassen.
Het verhaal start in 1820, wanneer de broers William en John Graham het huis oprichten. Al gauw staat de naam Graham's gelijk aan kwaliteit en dat leidt tot de bouw van de Graham's Lodge in Gaia en het verwerven van de Quinta Dos Malvedos in 1890. Dat was een van de eerste keren dat een portohuis investeerde in gronden in de hogere Douro-vallei. Acht jaar eerder, in 1882, was ene Andrew James Symington van Schotland verhuisd naar Porto, om te gaan werken voor de Graham familie. Daar ligt de kiem van de link tussen beide families. In 1970 zullen de kleinzoons van Andrew het bedrijf overnemen van de Grahams en het verder uitbouwen tot wat het nu geworden is.
De wijnen van Graham's worden nog steeds op traditionele wijze geproduceerd en geblend. Het is master blender Charles Symington zelf die alle rijpende wijnen proeft en beslist welke vaten wanneer gebotteld of geblend kunnen worden. Daar komt geen wetenschappelijk analyse aan te pas, het is volledig gebaseerd op de gecombineerde kunde en ervaring van de ervaren wijnmakers in het team van Charles Symington.
Graham's heeft verschillende wijngaarden, waarvan Quinta Dos Malvedos de belangrijkste en meest prestigieuze is - de wijnstokken in deze Quinta genieten van het beste dat de Dourovallei te bieden heeft: overvloedige zonneschijn en redelijke neerslag. Andere wijngaarden van Graham's zijn bijvoorbeeld Quinta do Tua, Quinta da Vila Velha en Quinta do Vale de Malhadas.