Graham's 1997 Apprentice
Graham's
Oorsprong
Portugal
Type
Colheita Port
Vat
Large Vat
Leeftijd
Vintage (1997)
Alcohol
20°
Waarde
100 punten
Over het product
The Apprentice 1997 Single Harvest Tawny Port maakt deel uit van een trilogie die de kunst en het ambacht van de keldermeesters in Portugese wijnhuizen viert. Naast deze Apprentice is er ook nog de Artisan en de Master. Deze wijn evoceert het begin van de reis van de keldermeester als jonge leerling die aspireert ooit een legendarische naam te worden.
Toen in 1997 de oogst werd binnengehaald, was de huidige wijnmaker, Charles Symington, zelf net begonnen als leerling bij zijn vader, Peter. Dat jaar was ideaal en er kwamen bijzondere wijnen uit voort. Een deel daarvan werd gebotteld als Vintage porto, maar Peter Symington besliste om een aantal van de allerbeste apart te houden voor een lange rijping. Vijfentwintig jaar later kon Charles de overblijvende vaten selecteren voor een zeer gelimiteerde botteling.
The Apprentice 1997 opent met aroma's van marmelade met sporen van vanille, zachte karamel en zweempjes van honing en rozijnen. In de mond voegen frisrode fruitsmaken zich bij het gezelschap, prachtig afgerond door de tijd die de wijn spendeerde in vaten. De wijn blijft fris en vitaal met een licht zuurtje van citrus die de wijn balans en uitstraling geeft. De afdronk is prachtig lang met walnoten, thee en tabak als blijvende herinnering.
We raden aan deze wijn licht gekoeld te serveren en eens geopend niet langer dan acht weken te bewaren.
Over het merk
Graham's Port is de absolute referentie als het gaat over kwalitatieve porto. Het is een huis met een lange en boeiende geschiedenis die er al meer dan 200 jaar alles aan doen om producten van absolute topkwaliteit te produceren, in alle prijsklassen.
Het verhaal start in 1820, wanneer de broers William en John Graham het huis oprichten. Al gauw staat de naam Graham's gelijk aan kwaliteit en dat leidt tot de bouw van de Graham's Lodge in Gaia en het verwerven van de Quinta Dos Malvedos in 1890. Dat was een van de eerste keren dat een portohuis investeerde in gronden in de hogere Douro-vallei. Acht jaar eerder, in 1882, was ene Andrew James Symington van Schotland verhuisd naar Porto, om te gaan werken voor de Graham familie. Daar ligt de kiem van de link tussen beide families. In 1970 zullen de kleinzoons van Andrew het bedrijf overnemen van de Grahams en het verder uitbouwen tot wat het nu geworden is.
De wijnen van Graham's worden nog steeds op traditionele wijze geproduceerd en geblend. Het is master blender Charles Symington zelf die alle rijpende wijnen proeft en beslist welke vaten wanneer gebotteld of geblend kunnen worden. Daar komt geen wetenschappelijk analyse aan te pas, het is volledig gebaseerd op de gecombineerde kunde en ervaring van de ervaren wijnmakers in het team van Charles Symington.
Graham's heeft verschillende wijngaarden, waarvan Quinta Dos Malvedos de belangrijkste en meest prestigieuze is - de wijnstokken in deze Quinta genieten van het beste dat de Dourovallei te bieden heeft: overvloedige zonneschijn en redelijke neerslag. Andere wijngaarden van Graham's zijn bijvoorbeeld Quinta do Tua, Quinta da Vila Velha en Quinta do Vale de Malhadas.