Planteray Xaymaca Special
Planteray
Over het product
De Signature blends reeks van Planteray viert de terroirs van rum met zeer herkenbare flessen, gewikkeld in raffia. In de reeks vind je bottelingen van traditionele rum-landen als Barbados, Jamaica, Guatemala, Mauritius en Belize, maar ook minder courante landen zoals Fiji. Elk van deze rums rijpte eerst lokaal in warme, tropische omstandigheden en kreeg een tweede rijping in Frankrijk in ex-cognacvaten van Maison Ferrand.
De Xaymaca is een viering van wat misschien de meest tot de verbeelding sprekende rumstijl is. In Jamaica wordt op een unieke manier rum gemaakt, die moeilijk te omschrijven is met traditionele proefnotities en toch onmiddellijk begrijpelijk wordt met de omschrijving 'rum funk'. Die wordt bereikt door het gebruik van 'dunder pits', waarin overschotten van eerdere distillaties bewaard worden en die toegevoegd worden aan elk nieuw distillaat. Dat creëert een bijzondere, krachtige en onmiddellijk herkenbare smaak.
Xaymaca wordt samengesteld door rums van twee distilleerderijen te blenden. Ze werden allen gedistilleerd in een pot still, ofwel bij Clarendon of Long Pond. De fermentatieperiode is erg lang, tussen 1 en 3 weken en de rijping is zoals steeds een combinatie van bourbonvaten in Jamaica en cognacvaten van Ferrnd in Frankrijk.
De neus toont meteen de complexiteit van Jamaicaanse rums: licht rokerig, vlezig met ook fruitige en kruidige toetsen. Vanille steekt dan de kop op, met gekookte banaan, bittere sinaaszeste en rijpe ananas. De mond is droog met een meer floraal component (rozenwater) en fruit (peer, witte druif, abrikoos en appel). Daar stopt het niet, want er volgt nog kokosmelk, een mix van kruiden, brood en allerlei noten. De finish is mooi gestructureerd en lang.
Over het merk
Planteray Rums heeft zich tot doel gesteld om de wereld te laten kennis maken met rums van overal. Elke plek waar rum gemaakt wordt heeft zijn specifieke terroir, zijn specifieke manier om rum te maken en dus ook zijn eigen stijl en smaakprofiel. Dat is langzaam ontwikkeld door eeuwen van traditie en door de lokale gemeenschappen. Dat zijn de verhalen die Planteray wil vertellen met de rums die ze bottelen.
Het verhaal van Planteray startte meer dan 25 jaar geleden. Alexandre Gabriel startte het bedrijf toen en is nog steeds de master blender. Hij reist de wereld rond op zoek naar rums die de moeite zijn om te ontdekken, maakt lokale connecties en zorgt dat ze op duurzame manier gebotteld worden en verdeeld over de hele wereld. De aanpak van Planteray was bij aanvang revolutionair en toch geworteld in traditie: door hun techniek van 'dubbele rijping' krijgen de rums gebotteld door Planteray een uniek karakter. Zo ging het lang geleden ook al - rums werden getransporteerd in hun originele rijpingsvaten (waar ze in tropische klimaten een aantal jaren hadden in gezeten) en rijpten verder in het frissere continentale klimaat van Europa. Bij Planteray hebben ze het voordeel dat ze gebruik kunnen maken van exquise cognacvaten van moederhuis Maison Ferrand. Deze techniek werd geperfectioneerd door Planteray en is intussen ook bij vele andere moderne bottelaars terug ingeburgerd.
Het gamma van Planteray is bijzonder breed: rums van alle uithoeken van onze aardbol, van jong tot zeer oud, in alle stijlen en voor elk budget. Zeker de moeite om als rumliefhebber eens in te grasduinen!